Teknikker jeg benytter

Massage: 

Da hestens krop består af 60% muskler er det et vigtigt element hos hesten at holde afspændt og smidigt således, at hesten kan præstere bedst muligt.

Hvis hesten har spændinger i musklerne, vil det hæmme bevægelsesfriheden og dens præstationsevne vil blive nedsat. Derudover vil muskelspændinger øge belastningen af sener og led, grundet forkert bevægelsesmønster og dermed på sigt kan medføre skader.

Hvis man oplever at hesten virker spændt eller har asymmetri i muskelsætningen, er det vigtigt man reagere, da dette vidner om at noget ikke fungerer optimalt.

Læs mere om massage her.


FIT - Functional Indirect Technique 

FIT er en manuel osteopati teknik som nedsætter smerter og genetablere balancen og funktionen i hestens mange forskellige væv som fasciaer, nervevæv, blodkar, organer, lymfesystemet, led og muskler.

Det er en indirekte teknik, hvilket betyder at man ikke direkte laver manipulation på led og skelet.

Teknikken er en selvkorrigering af hestens væv, hvor man hjælper hesten til selv at slippe spændingen.

Man benytter sine hænder til at scanne hesten, for at finde det område med størst spænding/modstand i vævet. denne spænding/modstand kan komme fra 7 forskellige lag:

 • Arterier
 • Vener
 • Nerver
 • Organer
 • Lymfer 
 • Led
 • Muskler

Det betyder at når man finder området med størst modstand, skal man finde ud af hvilket væv der skaber modstanden. Hvis man har et spændt område, skal man finde ud af hvilke af de 7 nævnte væv der skaber spændingen. Når spændingen er lokaliseret, laver man en "unwinding" og spændingen vil slippe.

Fx. hvis der er en spænding i halsen, kan det være en roteret halshvirvel men det kan også være en klemt nerve. Hvis det er nerven, så laver man en unwinding på denne og så vil spændingen også slippe i halsen.

Når spændingen er sluppet, vil der måske opstå et nyt område med spænding. Derfor bliver hestene aldrig behandlet efter en skabelon men meget individuelt og selv samme hest behandles forskelligt fra gang til gang. Dette skyldes at det er meget forskelligt hvor de største spændinger/modstand er tilstede, og hvilke spændinger der skal slippes først. 

 

Kranio sakral terapi - KST 

KST er en meget blid behandlingsform, hvor man også benytter en indirekte teknik fra osteopatien. Her beskæftiger man sig primært med den kranio-sakrale rytme samt kraniets- og bækkenets knogler.

Hestens kranie består af 29 knogler der alle beskytter hestens hjerne. Hjernen er ligeledes omgivet af 700-750 ml. hjernevæske som danner et beskyttende og støddæmpende lag. Denne væske nærer også centralnervesystemet (CNS) og filtrere affaldsstoffer væk fra systemet.

Som vi alle ved har blodet en puls, men det har hjernevæsken også. Denne puls kalder man for den kranio-sakrale rytme. Denne rytme er særdeles vigtig for, at systemet er i balance samt sikre optimal næring til CNS.

I kraniet er der mange knogleplader, og imellem disse er der led forbindelser med led væske i. Derfor er bevægeligheden i disse led afgørende for, at den kranio-sakrale rytme fungerer optimal og hermed sikre er hesten er afspændt og balanceret, fordi hjernenerverne næres optimalt.

Når man behandler med KST er det meget blide tryk man benytter. Det svare til et tryk som hvis du trykker på dit øjenlåg, hvor det stadig føles behageligt. Derfor er denne behandlingsmetode særdeles god til meget sensitive heste, eller heste med stærke smerter.

Nogle af problematikkerne som KST kan afhjælpe:

 • Skævheder/låsninger 
 • Ondt i ryggen
 • Kæbe og tygge problemer 
 • Headshaking
 • Gjordkrampe
 • Uro og stress
 • Takt problemer
 • Lindring af smerter 

Myofascial Release: 

Denne teknik arbejder med bindevævet/fascia i kroppen. Alle muskler, sener, organer osv. er omkranset af hinder som også kaldes fascia/bindevæv. Disse hinder findes over alt på hestens krop og er med til at skabe et stærkt og støttende fundament hos hesten. Derudover er fascia med til at beskytte kroppen mod stød og beskadigelse af fx. organer muskler etc.

En fascia skal kunne glide frit mellem fx. sene/muskel. Hvis der opstår restriktioner i fasciaen kan der opstå en spænding i et område på hesten. Dette kan medføre en relateret spænding i et dertilhørende område.

Hvilket medfører at fasciaen ikke fungere optimalt og hesten vil føle ubehag. For hesten følelses det ligesom hvis vi havde en for stram bodystocking på, hvor bevægeligheden bliver begrænset samt følelsen af at noget strammer hele tiden.

Ved at benytte teknikken Myofascial release, så påvirkes det overspændte område, hvor man skaber en afspænding i vævet og hermed skaber den normale bevægelighed igen.

 

Flere teknikker bruges - disse er blot dit vigtigste. 

 

Kontakt mig endelig hvis du vil vide mere om teknikkerne.