Diaphragma - vejrtrækningsmusklen

Blog indlæg posted af Sabrine Sibbern d. 12-01-2020

Kender du Diaphragma – hestens vejrtrækningsmuskel ??

I dette blogindlæg vil jeg belyse hvordan en spændt diaphragma kan påvirke hesten samt komme med lidt teori omkring diaphragma. 

Måske du har oplevet nogle af nedenstående problematikker hos din hest? 

  • Respirations problemer
  • Neurologiske udfald
  • Nedsunken ryg (ryg/lænde problemer)
  • Stramme skuldre
  • Stramme nakkemuskler
  • Psoas problematikker
  • Fordøjelsesproblemer
  • Hjerte problemer

Så kan det være pga. en spændt diaphragma. 

!! Læs med og bliv klogere og måske opdage sammenhænge til netop din hest !!

Diaphragma er en stor muskel som er formet som en kuppel.diaphragma

Den adskiller bryst delen fra mave delen. Altså lunger / hjerte fra mavesæk, tarme osv. Den bliver kaldt åndedrætsmusklen.

Muskelmæssigt hæfter (sidder fast) diaphragma på brystben– ribben samt lændehvirvler.

Igennem diaphragma løber der også nogle vigtige nerver.
Jeg vil nævne 2 nerver her:

  • Nervus Vagus (vagus på latin = vandrende)

En kranienerve – der kommer ud bag øret, vandre ned over kæbe, ned langs spiserør, hvor den deler sig i to i starten af brystkassen. Den forsyner følgende organer: lever – endetarm – blære – vagus nervegenitalier(kønsorganer) mave – galdeblære – milt – bugspytkirtel og tarme.
(den vandrer selvfølgelig på begge sider af hesten)

Desuden er vagus nerven den nerve der styrer hestens parasympatiske nervesystem (bremsen – ro osv.) Det vil sige at dette nervesystem genopbygger og beroliger hestens krop og nedsætter udskillelsen af stresshormoner.

  • Nervus Phrenicus

En kranienerve der udspringer fra 5. halshvirvel til 7 og løber derefter forbi hjertesækken hvor den har små fibre tråde ud til og derefter videre ned til diaphragma. Denne nerve kan derfor have indflydelse på hjertet.

Funktionen af diaphragma:

Den fungerer som en slags pumpe for organerne. Når musklen trækker sig sammen, bliver den flad og presser organerne bagud (mod halen) og masserer dem. Ligeledes presses der væske ud af nyrerne og lever. I brystregionen trækker den lungerne bagud og giver dem plads til at udvide sig i en indånding. Ligeledes vil hjertet blive trukket en smule bagud, da der er bindevævsstrøg der forbinder hjerte med diaphragma. Når hesten bevæger sig, vil musklen skubbes frem og tilbage. Og dermed også være med til at presse luften ud af lungerne igen.
Musklen er essentiel for bevægelse i ryggen, skuldre, korsled og halsen.

Som nævnt løber der vigtige nerver ned til og igennem diaphragma som har en stor indflydelse på hele hestens velbefindende og dens afbalancering. Disse nerver kan påvirke hjertet, mavebalance, nyrer fordi diaphragma hæfter i regionen hvor nyrerne ligger indkapslet i et stort fast bindevæv.
Det er derfor vigtigt at denne muskel er afspændt således at den ikke er med til at skabe spændinger / ubalancer andre steder i kroppen. 

Hvis du har mistanke om at din hests diaphragma kan være spændt eller oplever nogle af de nævnte problemtikker så er det altid en god ide at få din hest tjekket igennem af en kompetent fagperson.